EBEN Suomi palkitsi parhaat yritysten vastuullisuutta tarkastelevat opinnäytteet (6.8.2024)

EBEN Suomi palkitsi parhaat yritysten eettisyyttä ja vastuullisuutta tarkastelevat opinnäytetyöt   

Vuoden 2024 opinnäytetyökilpailun voitti Alina Artin yritysten ja aktivistien viestintää ja suostuttelutaktiikoita käsittelevä pro gradu -tutkielma. Kilpailussa finaalisijoille ylsivät Viola Kaunisvirran sekä Iina Salmisen ja Venla Kellerin tutkielmat. Palkinnot jaettiin 14.3.2024 Tampereen yliopistolla Vastuullisen liiketoiminnan tutkimuspäivillä.    

EBEN Suomi ry:n järjestämässä kilpailussa palkittiin paras yritysten eettisyyttä tai vastuullisuutta tarkasteleva opinnäytetyö. Kilpailuun saivat osallistua vuosien 2022–2023 aikana suomalaisissa korkeakouluissa valmistuneet pro gradu -tutkielmat ja diplomityöt. Joka toinen vuosi järjestettävässä kilpailussa tutkielmia arvioidaan tutkimusongelman merkittävyyden, tutkimuksellisen laadun, tulosten oivaltavuuden ja käytännön merkityksen perusteella. Palkintosumma on 500 euroa. Lisäksi kilpailun kolme parasta saavat vuoden mittaisen EBEN Suomi ry:n jäsenyyden. Vuonna 2024 palkinto jaettiin yhdeksättä kertaa. Kilpailuun osallistui kuusi erittäin korkeatasoista tutkielmaa kolmesta eri korkeakoulusta.  

Alina Artin viestintää käsittelevä pro gradu palkittiin parhaana opinnäytetyönä 

Vuonna 2024 parhaana työnä palkittiin Alina Artin pro gradu -tutkielma ”Persuasion tactics used in corporate and activists’ communication”. Alina Arti on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta viestinnän johtamisen pääaineesta. Valintaraati kommentoi gradun käsittelevän erittäin ajankohtaista teemaa, joka herättelee miettimään ja pohtimaan viestintää ja vastuullisuutta syvemmin. Erilaisten toimijoiden viestien rinnastaminen avaa hienosti, miten asiat näyttäytyvät eri näkökulmista eri tavoin.  

Lisäksi työ antaa käytännön työkaluja arvioida, pohtia ja keskustella organisaation viesteistä ja niiden vastuullisuudesta. Tämä tuo oivalluksen yritysviestinnän roolista yleisessä (mis)informaation tuottamisessa. Rakennammeko omalla viestinnällämme totuudellista vai harhaanjohtavaa todellisuutta? Raati näki työn pikkeuksellisena ansiona sen, että se koskettaa sekä yhteiskuntaa, yrityksiä että yksilöä.  

Finalisteina palkittiin yhteiskuntavastuun merkityksiä ja muutokseen sopeutumista käsittelevät pro gradut 

Kilpailussa finaalisijoille ylsivät Viola Kaunisvirta (Tampereen yliopisto, vastuullisen liiketoiminnan maisteriohjelma) ja Iina Salmisen ja Venla Kellerin yhteinen tutkielma (Jyväskylän yliopisto, psykologian oppiaine).  

Kaunisvirran tutkielman otsikko on “Yhteiskuntavastuun merkityksiä: Diskurssianalyysi kiertotaloustoimijoiden haastattelupuheesta”. Valintaraati arvioi, että tutkielma onnistuu kannustamaan käymään keskustelua vastuullisuudesta, sen määrittelystä ja merkityksestä yrityksen sisällä. Tämä olisi varmasti antoisa keskustelu jokaiselle organisaatiolle.  

Salmisen ja Kellerin työn otsikko on “Muutokseen sopeutuminen ja työntekijöiden psykologiset tarpeet: monimenetelmällinen tutkimus”. Raati tuo esiin, että tutkielmassa tuodaan hienosti näkyville vuorovaikutuksen merkitys muutoksissa. Monelle lähiesihenkilölle olisi varmasti helpotus kuulla, että vaikka heidän roolinsa on tärkeä, heidän kyvykkyytensä muutosjohtamisessa ei kuitenkaan yksin ratkaise henkilöstön hyvinvointia, vaan ylimmän johdon rooli on kokonaisuudessa keskeinen. 

Palkintoraadissa oli edustettuna sekä akateemisen tutkimuksen että käytännön työelämän näkemykset:  

Erika Heiskanen, EBEN Suomi ja Juuriharja Consulting oy; Anna Berglind, CapMan; Maarit Pyykkö, Lappset Group oy; Elina Riivari, Jyväskylän yliopisto; Anna Hannula, Tampereen yliopisto 

 

Tutkielmat ovat avoimesti saatavilla:  

Alina Artin gradu: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202304052399 

Viola Kaunisvirran gradu: https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-2023122211189 

Iina Salmisen ja Venla Kellerin gradu: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202308104624 

Kuvassa Erika Heiskanen, finalisti Viola Kaunisvirta ja Anna Hannula.